Το Κουνγκ Φου του "Παρθένου Αγοριού" - Ντονγκ Τζι Κουνγκ 童子功 (Tóng Zǐ Gōng)

To Ντονγκ Τζι Κουνγκ 童子功 (Tóng Zǐ Gōng) είναι μία από τις πιο θεαματικές μορφές του Σαολίν Κουνγκ Φου που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχει σχέση με την πολεμική τέχνη του ναού Σαολίν. Πρόκειται όμως για ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο της πρακτικής του Σαολίν, παρόλο που οι τεχνικές του μοιάζουν ακατόρθωτες για τους περισσότερους μαθητές καθώς φαίνεται να είναι αδιανόητο να το εξασκήσουν ή έστω ακόμη και να προσπαθήσουν να το αρχίσουν. Το όνομά του παραπέμπει σε νεαρές ηλικίες, αλλά κάποιοι διάσημοι μοναχοί που το ασκούν είναι ηλικιωμένοι. Είναι μια από τις πιο βαθιές τεχνικές διαλογισμού Σαολίν, ωστόσο το βλέπουμε να πρωταγωνιστεί σχεδόν σε κάθε Σαολίν παράσταση που γίνεται ανά το κόσμο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών λόγω των εντυπωσιακών τεχνικών του. Το Σαολίν Ντονγκ Τζι Κουνγκ, σαν τα Ζεν "Κοάν" (ερωτήματα δίχως απάντηση), αποτελεί ένα γρίφο, ένα "μπερδεμένο κουβάρι".
 
To Ντονγκ Τζι Κουνγκ βασικά είναι μια πειθαρχία για τους νέους. Για να επιτύχει κάποιος υψηλά επίπεδα Ντονγκ Τζι Κουνγκ πρέπει να ασκείται αυστηρά πριν το σώμα ωριμάσει πλήρως. Όταν "δέσουν" τα οστά, η επίτευξη αυτής της πειθαρχίας είναι ανέφικτη. Στις νεαρότερες ηλικίες το σώμα είναι εύπλαστο. Καθώς μεγαλώνει, όμως, σκληραίνει όλο και πιο πολύ. "Ντονγκ Τζι” σημαίνει παιδί, νεαρό αγόρι ή παρθένο αγόρι, "Κουνγκ” σημαίνει εργασία. Είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος χαρακτήρας όπως το Κουνγκ Φου, το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει επιδεξιότητα, τέχνη, μακροχρόνια εργασία ή προσπάθεια. Ο όρος Κουνγκ Φου, όταν ληφθεί κυριολεκτικά,  μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε μορφή τέχνης και δεξιοτεχνίας. Μόνο οι Δυτικοί χρησιμοποιούν τον όρο αποκλειστικά και μόνο για να δηλώσουν τις κινεζικές πολεμικές τέχνες. Στο σωστό τρόπο γραφής "Πιν Γιν" (απόδοσης κινεζικών με λατινικούς χαρακτήρες), ο όρος είναι Gōng Fu.
 
Στο ανεκπαίδευτο μάτι, το Ντονγκ Τζι Κουνγκ είναι ένα ακροβατικό θέαμα, ένα πραγματικό σόου για την σκηνή. Επιδείξεις ακροβατών υπήρξαν ανέκαθεν σε παραστάσεις δρόμου και στα τσίρκο για αιώνες. Ποιος δεν εντυπωσιάζεται από έναν ακροβάτη που τυλίγει τα πόδια του πίσω από τους ώμους του; Ωστόσο για τους πραγματικούς και έμπειρους ασκητές του Σαολίν, το Ντονγκ Τζι Κουνγκ είναι πολύ περισσότερο από μια ακροβασία. Μέσα στο Ντονγκ Τζι Κουνγκ βρίσκεται μια εσωτερική καλλιέργεια που είναι και το κλειδί για την ίδια την ουσία ολόκληρου του Σαολίν Κουνγκ Φου.

Κουνγκ Φου και Γιόγκα

Είναι πολύ εύκολο κάποιος να προσπαθήσει να αντιπαραθέσει το Ντονγκ Τζι Κουνγκ με την Γιόγκα, διότι για να το ανεκπαίδευτο μάτι, τόσο το ένα όσο και το άλλο το χαρακτηρίζουν ευρείες διατάσεις του σώματος. Ωστόσο μια γρήγορη ανασκόπηση της ιστορίας των Σαολίν και της Γιόγκα καταρρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς. Όλο αυτό το μπέρδεμα πηγάζει από την σύνδεση του Σαολίν με την Ινδία. Ο πιο σημαντικός μύθος στην δημιουργία του Σαολίν λέει πως ο Μποντιντάρμα, ένας Ινδός μοναχός, έφερε τις βουδιστικές διδασκαλίες στην Κίνα, ίδρυσε το Ζεν (ή Τσαν στα Μανδαρίνικα) και το Σαολίν Κουνγκ Φου. Τα εισαγωγικά κεφάλαια πολλών βιβλίων για το Κουνγκ Φου, αναφέρονται στο δημιούργημα του Μποντιντάρμα, τη λεγόμενη "Πραγματεία Αλλαγής Τενόντων και Μυών" το διάσημο Γι Τζιν Τζινγκ. Αυτή η πραγματεία αναγνωρίζεται ως το θεμέλιο για όλο το Σαολίν Κουνγκ Φου. Όπως το Ντονγκ Τζι Κουνγκ, το Γι Τζιν Τζινγκ είναι μια μέθοδος για την καλλιέργεια του Τσι. Έτσι δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμο στις πολεμικές τέχνες. Κατά συνέπεια, επειδή το Γι Τζιν Τζινγκ συχνά αποδίδεται στον Μποντιντάρμα, πολλοί υποθέτουν ότι επειδή ο Μποντιντάρμα ήταν Ινδός, το Γι Τζιν Τζινγκ και το Ντονγκ Τζι Κουνγκ πρέπει να έχουν τις ρίζες τους στη γιόγκα. Ωστόσο αυτή είναι μια λανθασμένη υπόθεση βάσει ιστορίας.
 
Η Γιόγκα, όπως και το Κουνγκ Φου, έχει διαστρεβλωθεί γενικά στη Δύση. Ακριβώς όπως το Κουνγκ Φου συνήθως περιορίζεται στην αυτοάμυνα, η γιόγκα έχει παρεξηγηθεί ως πρακτική γυμναστικής για την υγεία. Η λέξη Γιόγκα σημαίνει "ένωση". Αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα πνευματικής και μυστικιστικής πρακτικής. Οι περίπλοκες στάσεις που ερμηνεύουν μόνο επιφανειακά οι δυτικοί είναι μόνο ένα μέρος των πρακτικών γιόγκα. Αυτές οι στάσεις ονομάζονται "ασάνα", το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει κάθισμα ή στάση. Μια σειρά στάσεων - ασάνα, από ένα παρακλάδι της Γιόγκα ονομάζεται Χάθα Γιόγκα που σημαίνει δυναμική γιόγκα, αλλά υπάρχουν και δεκάδες άλλα είδη πρακτικών γιόγκα που δεν υιοθετούν τις στερεοτυπικές στάσεις ασάνα. Η αυθεντική γιόγκα, και μερικοί μπορεί να ισχυρίζονται το ίδιο για το αυθεντικό Κουνγκ Φου, έχουν έναν κοινό σκοπό, αυτόν της πνευματικής αφύπνισης.
 
Η ίδρυση ενός είδους αρχαίας Γιόγκα, της Χάθα Γιόγκα, αποδίδεται συχνά σε έναν θεοποιημένο Ινδουιστή που ονομαζόταν Γκοράκσα (Goraksha) και τοποθετείται στα τέλη του 10ου και αρχές του 11ου αιώνα. Ο Γκοράκσα αποδίδεται ως ο συγγραφέας των αρχαιοτέρων γραφών τις Χάθα Γιόγκα, του Siddha Siddhanta Paddhati (Η Πίστη του Δόγματος των Μυστών). Ήταν μετά το 1000 μ.Χ. που η Χάθα Γιόγκα άρχισε να εξαπλώνεται στην Ινδία. Αυτό δημιουργεί μια ξεκάθαρη εικόνα για την ορθότητα της θεωρίας ότι η γιόγκα έχει σχέση με τον Μποντιντάρμα, αφού αυτός έζησε τον 5ο αιώνα μ. Χ.. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Χάθα Γιόγκα προέρχεται από την Τάντρα και άλλες παλαιότερες παραδόσεις, αλλά με δεδομένο την αναμφίβολη σύνδεση του Μποντιντάρμα με το Γι Τζιν Τζινγκ, το επιχείρημα ότι το Τσι Κουνγκ προέρχεται από τη γιόγκα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αυτούς που αγνοούν την ιστορία.

Σαολίν και Γου Τανγκ

Ωστόσο οι απαρχές του Ντονγκ Τζι Κουνγκ είναι πράγματι θολές. Αν ο δημοφιλής μύθος που αναφέρεται στον Μποντιντάρμα αποκλείεται, από πού μπορεί αυτή η τέχνη να προήλθε; Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μορφές του Τσι Κουνγκ βρίσκουν τις ρίζες τους πίσω στον Ταοϊσμό. Το Ταοϊστικό Τσι Κουνγκ χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια, δηλαδή πολλούς αιώνες πριν υπάρξει το Σαολίν. Όπως και ο Ταοϊσμός, το Τσι Κουνγκ είναι μια αποκλειστικά κινεζική δημιουργία. Το Τσι Κουνγκ παράλληλα περιέχεται σε διάφορες μορφές και σε πολλές άλλες αρχαίες μορφές του μυστικισμού και αυτο-καλλιέργειας σε όλο τον κόσμο, η Γιόγκα είναι η πιο συνηθισμένη σύγκριση. Ωστόσο, το Τσι Κουνγκ είναι πραγματικά μοναδικό χάρη στην σύλληψη της έννοιας του "Τσι" - της "βιοενέργειας". Η εξάσκηση του Τσι Κουνγκ είναι στενά δεμένη με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και τις πολεμικές τέχνες.
Το Κουνγκ Φου του Γου Τανγκ, η σχολή του Τάο, συχνά πιστώνεται ως ο πρόγονος του Τάι Τσι και έχει επίσης Ντονγκ Τζι Κουνγκ στο πρόγραμμα σπουδών του. Επειδή το Γου Τανγκ θεωρείται μια εσωτερική σχολή και το Σαολίν κυρίως εξωτερική, το Γου Τανγκ έχει χαρακτηριστεί ως ο "αιώνιος ανταγωνιστής" του Σαολίν. Ίσως αυτός ο μακροχρόνιος ισχυρισμός οδήγησε κάποιους να αποδίδουν στο Γου Τανγκ ως την αρχική πηγή του Ντονγκ Τζι Κουνγκ. Περιέργως, το Γου Τανγκ έχει κι αυτό επίσης μια μορφή Γι Τζιν Τζινγκ και Πα Τουάν Τζιν (8 κομμάτια μπροκάρ). Ποια φατρία όμως ήταν ο πραγματικός δημιουργός της κάθε μίας από αυτές τις μεθόδους Τσι Κουνγκ είναι ακόμα υπό συζήτηση και αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο διαμάχης.
 
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα έχει δει μια έξαρση στην εξάσκηση του Τσι Κουνγκ σαν έναν τρόπο πρόληψης της υγείας. Σε μια περίεργη τροπή της μοίρας, το Τσι Κουνγκ επωφελήθηκε από το πνευματικό κενό που δημιουργήθηκε από την απαγόρευση της θρησκείας στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Παρά το γεγονός ότι το Τσι Κουνγκ είναι ριζωμένο μέσα στον Ταοϊσμό και είναι δημοφιλές στον κινεζικό Βουδισμό, δεν είναι εγγενώς θρησκευτικό και έτσι γλίτωσε μερικώς από τις διώξεις των κομμουνιστών. Στην πραγματικότητα, πρόσφατα εγκρίθηκε ως επιστήμη από το Κράτος της Κίνας ως πηγή "εθνικής υπερηφάνειας" και μια μέθοδος για τη μεταρρύθμιση φροντίδας της δημόσιας υγείας. Στη δεκαετία του '90, το Τσι Κουνγκ έγινε πολύ δημοφιλές στο εσωτερικό της Κίνας, τόσο πολύ έτσι ώστε να κάνουν την εμφάνισή τους αντίρροπες τάσεις κατά κάποιων άλλων ειδών Τσι Κουνγκ. Το πιο αξιοσημείωτο και ένα από τα προβλήματα της Κίνας ακόμα και σήμερα έχει να κάνει με ένα ξεχωριστό είδος Τσι Κουνγκ, προερχόμενο τόσο από την Βουδιστική όσο και από την Ταοϊστική φιλοσοφία, γνωστό ως Φάλουν Γκονγκ, το οποίο έχει γίνει αιτία οξείας αντιπαράθεσης.
 
Σήμερα, το Τσι Κουνγκ έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη ως μια μορφή ήπιας άσκησης και ως (φυσιοθεραπευτική) συμπληρωματική θεραπεία. Πολλά νοσοκομεία στην Αμερική προσφέρουν τώρα συνεδρίες άσκησης Τσι Κουνγκ ως ένα μέσο πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας. Ωστόσο, δεν θα βρείτε Ντονγκ Τζι Κουνγκ να προσφέρονται σε οποιαδήποτε από αυτά τα μέρη. Το Σαολίν Ντονγκ Τζι Κουνγκ είναι μια ακραία μορφή Τσι Κουνγκ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ενήλικες και πολύ απαιτητικό για τα περισσότερα παιδιά. Ειδικευμένοι γνώστες του Ντονγκ Τζι Κουνγκ είναι σπάνιοι και οι περισσότεροι προέρχονται από το Σαολίν.
 
Η πρακτική του Ντονγκ Τζι Κουνγκ απαιτεί εντατική μελέτη του βασικού ζεστάματος, Τζι Πεν Κουνγκ (基本功, Jī Běn Gōng) και των διατάσεων. Ακόμα περισσότερο, θα πρέπει να περιλαμβάνει τον διαλογισμό "Τσαν". Πριν από την πρακτική, ένα ήσυχο κάθισμα στην στάση λωτού για τριάντα λεπτά έως μία ώρα θα ήταν ενδεδειγμένο. Τα αγάλματα και τα έργα ζωγραφικής Τσαν εκπέμπουν την ηρεμία των εκφράσεων του Βούδα, των Μποντισάτβα και των Λόχαν. Το πνεύμα εκφράζεται στα μάτια και το πρόσωπο. Η τοποθέτηση του πνεύματος σε ευγενικές αλήθειες της φιλοσοφίας του Τσαν προάγουν τη σωστή ενέργεια και τη σωστή νοοτροπία για να ασκηθεί κάποιος στο Ντονγκ Τζι Κουνγκ. Το Ντονγκ Τζι Κουνγκ διέπεται από έναν πολύ ισχυρό συνδυασμό σκληρότητας και απαλότητας. Όπως συχνά αναφέρεται στο Τάι Τσι, ο ασκούμενος πρέπει να είναι μαλακός, όπως το βαμβάκι, αλλά ταυτόχρονα και σκληρός όπως ο σίδηρος. Αυτό συνιστά τη διάκριση μεταξύ αυθεντικού Ντονγκ Τζι Κουνγκ και των απλών ακροβασιών. Οι περισσότεροι ακροβάτες τονίζουν μόνο την μαλακή όψη της άσκησης, το το μέρος του "βαμβακιού" χωρίς την πτυχή του σκληρού "σιδήρου". Με την εξάπλωση των πολεμικών τεχνών στις διάφορες περιοδείες και επιδείξεις, το Ντονγκ Τζι Κουνγκ έχει καταλήξει απλές ακροβασίες και δεν βρίσκουμε αυθεντικές ερμηνείες της τέχνης αυτής. Ένα εκπαιδευμένο, όμως, μάτι μπορεί να διακρίνει τη διαφορά, όπως για παράδειγμα ότι αμελείται η πρακτική του "Ζεν των 2 δακτύλων" 二指禅 (Èr Zhǐ Chán) σε μια κλασική σειρά (κινήσεων) Ντονγκ Τζι Κουνγκ. Η πρακτική αυτή είναι η τέχνη του να στέκεται κανείς στα δύο δάχτυλα. Αυτή η πειθαρχία ανήκει στο "σιδηρούν" - σκληρό μέρος του αυθεντικού Ντονγκ Τζι Κουνγκ. Το πραγματικό Ντονγκ Τζι Κουνγκ εκτός από ευλυγισία απαιτεί και δύναμη. Το "Ζεν των 2 δακτύλων" είναι μια από τις πιο εμφανείς εκφράσεις της δύναμης στο Ντονγκ Τζι Κουνγκ. Το Κλασικό Ντονγκ Τζι Κουνγκ είναι μια ρουτίνα από δεκαοκτώ διαφορετικές πόζες - στάσεις συμπεριλαμβανομένων του Ζεν των 2 δακτύλων, αλλά κανονικά οι στάσεις είναι τριάντα έξι. Λίγοι γνώστες μπορούν να κάνουν και τις τριάντα έξι. Αντ 'αυτού, οι ασκούμενοι επιλέγουν τις μεθόδους που μπορούν να επιτύχουν καλύτερα και κατασκευάζουν το δικό τους σχήμα - φόρμα με αυτές. Με τον τρόπο αυτό, η πρακτική του Ντονγκ Τζι Κουνγκ μπορεί να προσαρμοστεί στο άτομο και ιδιαίτερα στα παιδιά ανάλογα με τις δεξιότητες που τους ταιριάζουν καλύτερα ανάλογα πάντα με το σωματότυπό τους.

Πραγματικά όταν γίνεται μια παράσταση του Ντονγκ Τζι Κουνγκ, το κοινό στέκει έντρομο και εκστατικό από τη δύναμη, τη χάρη, και τις ακραίες γωνίες διάτασης που μπορεί να πάρει το ανθρώπινο σώμα. Παρά το γεγονός, ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είναι ποτέ σε θέση να φιλήσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους με ίσια γόνατα ή να σταθούν στις δύο άκρες των δαχτύλων, μπορούν να επωφεληθούν από την άσκηση του Ντονγκ Τζι Κουνγκ. Οι προκαταρκτικές ασκήσεις είναι άριστες για την οικοδόμηση της δύναμης και της ευελιξίας. Επίσης ένας έμπειρος μελετητής του Σαολίν μπορεί να κρίνει ποια τμήματα άσκησης θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη δική του πρακτική.
 
Το Ντονγκ Τζι Κουνγκ είναι απαιτητική πειθαρχία. Στο ελάχιστο που πρέπει να εξασκείται κάποιος για να συντηρεί τις ικανότητές του είναι μία - μιάμιση ώρα κάθε ημέρα. Συχνά πρέπει να ασκείται και περισσότερο. Τουλάχιστον τριάντα λεπτά διαλογισμού βοηθά το σώμα να ενεργοποιηθεί ολόκληρο και να θερμανθεί μέσω της κατάλληλης αναπνοής. Μετά από αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον άλλα τριάντα λεπτά να γίνουν ασκήσεις ζεστάματος. Μετά χρειάζονται περισσότερα από τριάντα λεπτά πρακτικής Ντονγκ Τζι Κουνγκ. Ωστόσο, αν κάποια στάση απαιτεί περισσότερη δουλειά μπορεί να πάρει και περισσότερο από μία ώρα, ακριβώς για να δουλευτεί αυτή η κίνηση.
 
Το χειρότερο πράγμα είναι αυτό που καλείται "νεκρή πρακτική", Σι Λιάν 死練 (Sǐ liàn). Το Σι Λιάν είναι μια εκτέλεση των κινήσεων ως "νεκρό γράμμα" δηλαδή χωρίς νόημα. Στο Ντονγκ Τζι Κουνγκ, τέτοιου είδους σφάλματα μπορεί να είναι ζημιογόνα. Στο πρακτική του Σαολίν, αυτό ακριβώς χαρακτηρίζει το άθλιο Κουνγκ Φου. Ο διαλογισμός και η προθέρμανση είναι ένα κλειδί για την πραγματική πρακτική του Σαολίν, όχι μόνο για το Ντονγκ Τζι Κουνγκ, αλλά και για όλα τα είδη του Κουνγκ Φου. Όταν το σώμα δεν είναι καλά προετοιμασμένο και το μυαλό δεν είναι καθαρό και εστιασμένο, τότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιτευχθεί οποιαδήποτε τέχνη Σαολίν.
 
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών