Η φιλοσοφία του "Τσαν" 禅 (Zen)

Ο όρος Τσαν 禅 (Chán) είναι η συντόμευση του 禅那 (Chán Nà), με την οποία είχε αρχικά αποδοθεί στα κινεζικά η ινδική έκφραση τιάνα (Dhyāna) που μεταφράζεται ως "κατάσταση διαλογισμού". Ο ευρύτερα διαδεδομένος όρος είναι Ζεν, που είναι η απόδοση του Τσαν στα ιαπωνικά. Ο δάσκαλος Μποντιντάρμα (Bōdhidharma) ή Που Τι Τα Μο 菩提达摩 (Pú tí dá mó) στα κινεζικά εισήγαγε τον Βουδισμού Τσαν, τον δρόμο που "οδηγεί απευθείας στο μυαλό και δεν μένει στις λέξεις", και επίσης τονίζει "μια ειδική μετάδοση γνώσης έξω από τις γραφές". 

Στην συνέχεια, ως αποτέλεσμα των διδασκαλιών κατά σειρά, του 2ου πατριάρχη Χούι Κο 慧可 (Huìkě) (487 - 593), 3ου πατριάρχη Σεν Τσαν 僧璨 (Sēngcàn, έζησε ως το 606), 4ου πατριάρχη Τάο Σιν 道信 (Dàoxìn, 580 - 651) , 5ου Πατριάρχη 弘忍 (Hóngrěn, 601 - 674) και 6ου Πατριάρχη Χούϊ Νένγκ 慧能 (Huìnéng, 638-713), η παράδοση του Τσαν έγινε τελικά το μεγαλύτερο βουδιστικό σχολείο στην Κίνα. Ο Μποντιντάρμα τιμήθηκε ως ο πρώτος Πατριάρχης του Τσαν Βουδισμού και ο ναός Σαολίν έγινε παγκοσμίως γνωστός ως η προέλευση του Βουδισμού Τσαν.
Επισκέψεις:9379
Η συνύπαρξη τριών θρησκειών Κομφουκισμός, Βουδισμός και Ταοϊσμός
 Η συνύπαρξη τριών θρησκειών Κομφουκισμός, Βουδισμός και Ταοϊσμός  στο Σαολίν

Επισκέψεις:8443
Καταγωγή του "Τσαν" ή "Ζεν" 禅 (Chán)
Ιστορικά, ο Βουδισμός προέρχεται από τις διδασκαλίες του Σιντάρτα Γκαουτάμα. (Siddhartha  Gautama). Γύρω στο 500 π.Χ. γεννήθηκε ένας «Σάκιαν» πρίγκιπας (Ινδο-Ιρανός) βόρεια του Μπεναρές...

Επισκέψεις:9295
Τι είναι το "Τσαν" (Chán);
Η φιλοσοφία του "Τσαν" προέρχεται από τη Σχολή Βουδισμού Τσαν της Κίνας και είναι ο κινέζικος πνευματικός γονέας του ιαπωνικού "Ζεν". Δεν είναι μια θρησκεία, δεδομένου ότι δεν έχει δόγμα. Δεν υπάρχει καμία θρησκεία και κανένα σύστημα πίστης στο Τσαν. 

Επισκέψεις:7747
Η πρακτική του "Τσαν", 坐禅 (Zuò Chán) - Διαλογισμός
Ο διαλογισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρακτικής Σαολίν. Όλα τα άλλα είναι μια επέκταση του...

Επισκέψεις:9888
Διδακτικές ιστορίες "Τσαν"
Σε αυτήν την ενότητα θα προσεγγίσουμε κάποιες ιστορίες με διδακτικό περιεχόμενο που αφορούν το πνεύμα και την φιλοσοφία του Τσαν 禅 (Chan) ή αλλιώς Zen (Ιαπωνικά). 

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών