"Μάχιμοι μοναχοί Σαολίν" Γου Σανγκ 武僧 (Shaolin Wǔ Sēng)

Η καταγωγή

Σήμερα σε όλο τον κόσμο, ο πολιτισμός των Σαολίν διαδίδεται κατά βάση από τους Γου Σανγκ 武僧 (Wǔ Sēng) "Μάχιμοι μοναχοί". Οι μοναχοί χρησιμοποιούν ως μέσο τις πολεμικές ικανότητές τους, για να διαδώσουν την παράδοση Σαολίν. Είναι μια τάξη μοναχών, την οποία συνήθως συναντούν οι επισκέπτες στο ναό αλλά και άνθρωποι από όλο τον κόσμο ως μαθητές στις σχολές τους.

Η παράδοση των μάχιμων μοναχών, δεν αποτελούσε πάντα μέρος της παράδοσης του ναού Σαολίν. Η αναβίωσή της έγινε προσφάτως αλλά η καταγωγή των μάχιμων μοναχών είναι στην πραγματικότητα πολύ παλιά.

Δυναστεία Τανγκ
Οι πρόγονοι των μάχιμων μοναχών ήταν οι Σανγκ Μπιν 僧兵 (Sēng Bīng) "Στρατιώτες μοναχοί". Η καταγωγή τους εντοπίζεται στη δυναστεία Τανγκ 唐朝 (Tang 618 - 907 μ.Χ.) με τον δεύτερο αυτοκράτορα Λι Σι Μιν 李世民 (Li Shi Min 599 - 649).
Ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας Τανγκ, o Λι Γιουάν 李渊 (Li Yuan 566 - 635), ζήτησε την βοήθεια του ναού Σαολίν στην καταστολή της εξέγερσης στην οποία ηγούνταν ο Γανγκ Σι Τσουνγκ 王世充 (Wang Si Chong). Ο ηγούμενος του μοναστηριού Τσου Τσάο 志操 (Zhi Cao) και οι υπόλοιποι δώδεκα κονταροφόροι μοναχοί έσωσαν τον γιο του αυτοκράτορα τον Λι Σι Μιν και συνέλαβαν τον Γανγκ Σι Τσουνγκ, τρέποντας σε φυγή τον στρατό του.
 
Μέσα στο μοναστήρι Σαολίν, υπάρχει μια λίθινη επιγραφή που έχει χαραχτεί από τον δεύτερο αυτοκράτορα της δυναστείας, Λι Σι Μιν. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στις υπηρεσίες των μοναχών, ο Λι Σι Μιν, δώρισε γη στο ναό και χορήγησε επίσημη άδεια εκπαίδευσης ομάδας 500 στρατιωτών μοναχών, οι οποίοι θα προστάτευαν το ναό και θα υπηρετούσαν τη δυναστεία όταν θα παρίστατο ανάγκη. Οι μοναχοί αυτοί ονομάστηκαν Σανγκ Μπιν "Στρατιώτες μοναχοί". Είχαν δοθεί από τον αυτοκράτορα εντάλματα, τα οποία δεν υποχρέωναν τους μάχιμους μοναχούς σε όλους τους μοναστικούς κανόνες που είχαν οι υπόλοιποι μοναχοί. Ήταν το ξεκίνημα μιας παράδοσης και μιας νέας τάξης μοναχών, μοναδικής κληρονομιάς του ναού Σάο Λιν.

Δυναστείες Σουνγκ, Γιουάν, Μινγκ και Τσινγκ

Οι πολεμικές τέχνες Σαολίν, άρχισαν να αναπτύσσονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Song 960 - 1279), με τη βοήθεια του αυτοκράτορα Τσάο Κουάνγκ Γιν 赵匡胤 (Zhao Kuang Yin) που είχε μαθητεύσει στο ναό Σαολίν και των στρατηγών του, οι οποίοι πρόσθεσαν τις γνώσεις τους στην ύλη του συστήματος Σάο Λιν.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Γιουάν 元朝 (Yuan 1260 - 1368) ο πατριάρχης του βουδισμού Τσαν, Σουέ Τινγκ Φου Γιού 雪庭福裕 (Xue Ting Fu Υu 1203 - 1275), συνείσφερε κατά πολύ στο σύστημα των πολεμικών τεχνών Σάο Λιν. Τρείς φορές μέσα σε τρία χρόνια, προσκάλεσε σημαντικούς δάσκαλους από όλη την επαρχία Χο Ναν, να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους στρατιώτες μοναχούς στο ναό Σάο Λιν. Οι ιερείς κατέγραψαν τις μορφές και τις τεχνικές σε μία σειρά βιβλίων που φυλάχτηκαν στην βιβλιοθήκη του ναού.

Η δυναστεία Μινγκ 明朝 (Ming 1368 - 1644) ήταν η μεγαλύτερη περίοδος ανάπτυξης, στην οποία 500 στρατιώτες μοναχοί βοήθησαν τον αυτοκράτορα στην προστασία της Κίνας ενάντια στους Ιάπωνες πειρατές και πλέον των 1000 υπηρετούσαν στις δυνάμεις του ναού Σάο Λιν. Στη σύγχρονη εποχή στο ξεκίνημα της δημοκρατίας Κίνας, οι μοναχοί των πολεμικών τεχνών Σαολίν άρχισαν να ανασυγκροτούνται και πάλι ως ομάδα.

Στη διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ 清朝 (Qing 1644 - 1911) η αυτοκρατορική αυλή, έκδιδε εντάλματα τα οποία απαγόρευαν την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες σε όλη τη χώρα. Η ομάδα των στρατιωτών μοναχών άρχισε σταδιακά να μειώνεται και όσοι από αυτούς παρέμειναν έπρεπε να εξασκούνται κρυφά

Στην διάρκεια της Δημοκρατία Κίνας 中华民国 (1911 - 1949), ο ηγούμενος Σι Χανγκ Λιν 释恒林 (Shi Heng Lin 1865 - 1923) ηγήθηκε ενός μικρού στρατεύματος μοναχών. Αντιμετώπιζαν τις συμμορίες των ληστών στα τοπικά περίχωρα, αλλά δεν ήταν αρκετοί για να υπερασπιστούν την επίθεση και τον εμπρησμό του ναού από τον πολέμαρχο Σου Γιόου Σαν 石友三 (Shi You San) το 1928.

Το έτος 1979 αναβίωσε η παράδοση των μάχιμων μοναχών Σαολίν και ο ναός δημιούργησε μια ομάδα πολεμικών τεχνών, ώστε να γίνει η "ομάδα διάδοσης". Παραστάσεις Σαολίν δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν τον πολιτισμό των Σαολίν και να διαδώσουν το Τσαν. Το έτος 1989 τροποποιήθηκε η ονομασία σε "Σύνταγμα του μοναστηριού των μάχιμων μοναχών Σάο Λιν".

Ένα πολύ γνωστό ρητό για το ναό Σαολίν λέει: Τσουάν Γι Σι Μινγκ, Σι Γι Γου Σιέν 拳以寺名,寺以武 (Quan Yi Si Ming, Si Yi Wu Xian), το οποίο σημαίνει: "Το Κουνγκ Φου πήρε το όνομά του από τον ναό και ο ναός πήρε την υπεροχή του από το Κουνγκ Φου".

Επισκέψεις:5866
Οι 13 κονταροφόροι μοναχοί
Στο τέλος της δυναστείας Σούι 隋朝 (Sui 581 - 618) και στην αρχή της δυναστείας Τανγκ 唐朝 (Tang 618 - 907), ένας στρατηγός των Σούι ο Ουάνγκ Σι Τσουνγκ 王世充 (Wang Si Chong), κυρίευσε την επαρχία Χο Ναν 河南 (He Nan) και έγινε αυτοκράτορας δίνοντας την ηγεσία στις στρατιωτικές δυνάμεις. Ονόμασε την δυναστεία του Τσανγκ (Zheng) και διόρισε τον ανιψιό του Ουάνγκ Ζεν Τσα 王仁则 (Wang Ren Zhe) ανώτερο στρατηγό...

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών