Ο χαρακτήρας 智 (Zhì) - Σοφία

Ο χαρακτήρας "Τζι" 智 (Zhì) σημαίνει "Σοφία" και αποτελείται από τρία μέρη (ιδεογράμματα). Το πρώτο είναι το "Σου" 矢 (shǐ) και σημαίνει "βέλος" ή "όρκος", το δεύτερο είναι "Κου" 口 (kǒu) και σημαίνει "στόμα", μαζί οι δυο χαρακτήρες 知 (zhī) συμβολίζουν τη "γνώση" και ο τρίτος είναι ο χαρακτήρας του ήλιου ή της ημέρας "Ρου" 日 (rì) και συμβολίζει το "κάθε μέρα". Θα μπορούσαμε να πούμε  ότι το ιδεόγραμμα "Τζι" 智 απεικονίζει γραφικά την δυνατότητα να εκφραστούν οι σκέψεις σε καθημερινές λέξεις, που προάγουν τη σοφία της ζωής, την ευφυΐα και την ορθή κρίση.  Όλο μαζί το ιδεόγραμμα 智 σημαίνει να μελετάς κάθε μέρα για να γίνεις σοφός άνθρωπος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην φιλοσοφία του Κομφούκιου, το Τζι 智 είναι μια από τις θεμελιώδεις αρετές και τις βασικές ιδιότητες ενός ιδανικού ατόμου.  Οι πέντε βασικές αρετές σύμφωνα με τον Κομφούκιο ήταν:
  1. Γενναιοδωρία 仁 (rén),
  2. Δικαιοσύνη 義 (yì), 
  3. Ορθότητα 禮 (lǐ),
  4. Σοφία 智 (zhì) και
  5. Ακεραιότητα 信 (xìn).
Η έκφραση 智仁勇 (zhi rén yǒng), αναφέρεται στην σοφία, την καλοσύνη και το θάρρος, είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός "κυρίου", όπως ορίζεται από τον Κομφούκιο στον δικό του κώδικα δεοντολογίας.

Ένας επίσης σημαντικός όρος που περιέχει  τον χαρακτήρα 智 είναι το 智慧 (zhì huì). Το 慧 (huì) που συνοδεύει τον χαρακτήρα 智 έχει δύο μέρη: Το "Χουί" 彗 (huì) συμβολίζει μια σκούπα και το "Σιν¨" 心 (xīn) που σημαίνει καρδιά. Πώς συνάδει μια σκούπα όμως στον όρο της "σοφίας"; Η σκούπα είναι μια μεταφορά για τον "καθαρισμό" δηλαδή να καθαρίσει κάποιος όλο τον πόνο, τον θυμό, τους φόβους και το άγχος από την καρδιά του. Αυτός ο χαρακτήρας σημαίνει ότι μόνο αφήνοντας όλες αυτές τις αρνητικά συναισθήματα μπορεί να κερδίσει κάποιος την αληθινή Σοφία.

Άλλοι ενδιαφέροντες όροι που περιέχουν τον χαρακτήρα 智 είναι το 智力 (zhì lì), που σημαίνει διάνοια ή πνευματική δύναμη, 智能 (zhì néng), σοφία με ικανότητα. 智謀 (zhì móu), επινοητικότητα, ή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τη στρατηγική. Επίσης η έκφραση 智勇雙全 (zhì yǒng shuāng quán) περιγράφει ένα άτομο που είναι τόσο σοφό όσο και γενναίο.

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών