Ορολογία των κινεζικών πολεμικών τεχνών

Στις κινεζικές πολεμικές τέχνες, κάποιος ακούει συχνά τον όρο "Γου Σου" 武术 (Wǔshù). Ο δάσκαλος Σι Χανγκ Τζουίν μας λέει περισσότερα για  τον όρο αυτό καθώς μας εξηγεί και τις διαφορές στους παρόμοιους όρους...

Τι είναι το Γου Σου και γιατί το μαθαίνει κάποιος;
Το Γου Σου είναι η "Τεχνική Μάχης" στην αρχαία Κίνα ο όρος αναφερόταν στην "Τέχνη του Πολέμου". Ο στόχος είναι να νικηθεί ο αντίπαλος - όσο δυνατός μπορεί να είναι -  με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Η προσπάθεια δηλαδή να κινηθεί εξυπνότερα και γρηγορότεροι από τον αντίπαλο. Στην Κίνα, παλιά, ο στρατός ονομαζόταν "Γου Σι" 武事 (Wǔ shì), το όπλο ονομάστηκε "Γου Τσι" 武器 (Wǔqì) και οι τεχνικές μάχης ονομάζονταν "Γου Σου".

Τι είναι το Κουνγκ Φου 功夫 (Gōng fū ή Kung-Fu);
Το Κουνγκ Φου είναι ένα πολύ υψηλό επίπεδο Γου Σου. Απαιτεί τον έλεγχο πολλών πολύ σημαντικών σημείων: ταχύτητα, δύναμη του σώματος και ακρίβεια κινήσεων.
Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ένα μόνο ακριβές χτύπημα είναι αρκετό για να εξουδετερώσει τον αντίπαλο. Αυτό ονομάζεται "真功夫 (Zhēn gōngfū)  δηλαδή το "πραγματικό Κουνγκ Φου".
Αυτό που ονομάζεται "Γου Σου", πριν από τη δυναστεία των Τσινγκ, ονομαζόταν "Γου Κουνγκ" 武功 (Wǔ gōng) - η εξάσκηση της πολεμικής τέχνης. Κάτω από το έθνος της Κίνας, ονομάστηκε "Κόου Σου" 国术 (Guóshù) - η Τέχνη του Έθνους. Μετά το 1950 εμφανίστηκε το όνομα "Γου Σου" (Πολεμική Τεχνική).
Το Γου Σου ασκείται με δύο τρόπους: με γυμνά χέρια ή με όπλο.  Με τα γυμνά χέρια, χρησιμοποιείται το όνομα "Πο Του" 搏斗 (Bódòu), ενώ με όπλο το όνομα "Πο Τζι" 搏击 (Bójí). Αργότερα, το Γου Σου θα εξελιχθεί σε δύο κύριες κατηγορίες: την παρουσίαση των "Τάο Λου" (μορφές τεχνικών μάχης) και αυτή του μαχητικού διαγωνισμού.

Τι είναι το Σαν Σου 散手 (Sàn shǒu);
"Σαν Σου"  είναι η τεχνική της εφαρμογής του Γου Σου. Είναι ένας τρόπος άσκησης του Γου Σου χωρίς αντίπαλο.
Όταν δύο έως τέσσερα Σαν Σου συνδέονται, αυτό ονομάζεται 散手组合 (Sàn shǒu zǔhé) - συνδυασμοί Σαν Σου. Πάνω από πέντε Σαν Σου, ομαδοποιούνται και διαρθρώνονται σύμφωνα με τέσσερις βασικούς κανόνες (την εισαγωγή, την εξέλιξη, την επιστροφή και το τέλος), ο συνδυασμός αυτός ονομάζεται "Τάο Λου" 套路 (Tàolù).
"Πι Γου" 比武 (Bǐwǔ) - ο διαγωνισμός πολεμικών τεχνών, είναι ένας όρος που δεν χρησιμοποίηται πλέον από το 1980. Σήμερα, αυτή η μορφή μάχης ονομάζεται "Σαν Τα" 散打 (Sǎndǎ), επειδή εφαρμόζει το Σαν Σου ως διαγωνισμός πάλης. Σε αυτούς τους αγώνες, η χρήση των γαντιών είναι υποχρεωτική για την αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.
Οι τέσσερις βασικές τεχνικές του Γου Σου είναι τα λακτίσματα 踢 (Tī), οι γροθιές 打 (Dǎ), οι ρίψεις 摔 (Shuāi) και οι αρπαγές 拿 (Ná).

Η σημασία του "Ρουάν Κουνγκ"
Η πιο σημαντική πτυχής της μάθησης του Γου Σου ονομάζεται "Ρουάν Κουνγκ" 软功 (Ruǎn gōng), δηλαδή το έργο της ευελιξίας.
Αυτή η δεξιότητα απαιτείται να μπορέσει να πάρουν "ύψος" τα χτυπήματα 高度 (Gāodù) και να αναπτύξει την "ευκινησία" του σώματος 灵活 (Línghuó).
Όταν χτυπάμε, αναζητούμε 4 μέρη του σώματος :
  • Κάτω: πόδια
  • Η μέση: η κοιλιά
  • Η μέση κορυφή: η προτομή
  • Η κορυφή: το κεφάλι
Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο υψηλότερος είναι ο στόχος, τόσο αποτελεσματικό είναι το αντίκτυπο. Όταν ο ασκούμενος φτάσει σε ένα καλό επίπεδο "Ρουάν Κουνγκ", το επίπεδο της "ευκινησίας", μπορεί να κινηθεί σε ψηλούς γρηγορότερα και ευκολότερα. Η ευκινησία σημαίνει την ταχύτητα κίνησης για να αποφύγετε ένα χτύπημα, να πιάσετε τον αντίπαλο, να αμυνθείτε, να επιτεθείτε και να υποχωρήσετε. Το άγχος κατά τη διάρκεια ενός πραγματικού αγώνα μπορεί να επηρεάσει το ύψος και την ταχύτητα ενός χτυπήματος. Η σκληρή δουλειά στην ευκαμψία μας βοηθούν να διατηρήσουμε ψηλά το επίπεδο αυτών των δύο παραγόντων ακόμα και σε μια δυσχερή κατάσταση άγχους ή υψηλού στρες λόγω κινδύνου. 
Η επίτευξη του "Ρουάν Κουνγκ" είναι σίγουρα η πιο απαιτητική και δύσκολη πτυχή του Γου Σου.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών