"Η πυγμαχία των 6 αρμονιών" Λιού Χε Μπα Φα 六合八法 (Liù Hé Bā Fǎ)Η πολεμική τέχνη των Σαολίν έχει μια ιστορία πάνω από χίλια πεντακόσια χρόνια και παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ένα από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής του ναού Σαολίν είναι αυτό που βρίσκεται στην αίθουσα Μπάι Γι Ντιέν 白衣殿 (Bái Yī Diàn) "Η λευκή αίθουσα των μανδυών" που στο βόρειο και νότιο τοίχο να απεικονίζει σκηνές από την καθημερινή εξάσκηση των μοναχών στο ένοπλο και άοπλο πολεμικό Κουνγκ Φου σε 16 ζευγάρια.
 
Η τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε το 1828 μ.Χ., υιοθετώντας μια παραδοσιακή κινεζική ζωγραφική τεχνοτροπία που χαρακτηρίζεται από λεπτή πινελιά και μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Τα σχήματα είναι απλά, κομψά και στυλιζαρισμένα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκπέμπουν βιαιότητα, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ότι αντί του εκφοβισμού των αδυνάτων, η εξάσκηση του Σαολίν Κουνγκ Φου, στοχεύει στην δημιουργία μιας καλής σωματικής διάπλασης καθώς καλλιεργεί ταυτόχρονα και την δυνατότητα αυτοάμυνας. Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε τη νωπογραφία είχε μια βαθιά γνώση της πολεμικής τέχνης και οι συγκεκριμένες φιγούρες αναπαριστούν πιστά το έργο του. Η όλη τοιχογραφία είναι ένα σπάνιος θησαυρός τέχνης και είναι πολύτιμη για τη μελέτη της πολεμικής τέχνης του Σαολίν Κουνγκ Φου.
 
Αυτές οι δέκα επιλεγμένες τοιχογραφίες της εξάσκησης των ιερέων Σαολίν μας δείχνουν τις τυπικές, δυναμικές και ευμετάβλητες ακριβείς κινήσεις της "Πυγμαχίας των Έξι Αρμονιών και των Οκτώ Μετατοπίσεων", Λιού Χε Μπα Φα 六合八法 (Liù Hé Bā Fǎ) και ως εκ τούτου, έχουν μεγάλη πρακτική αξία στην πάλη τόσο για την επίθεση όσο και την άμυνα.  Παρότι αυτή η ζωγραφιές απεικονίζουν βασικές πολεμικές τεχνικές του ναού Σαολίν, πολύ λίγοι ξέρουν ότι αυτό το είδος πάλης των Σαολίν, λέγεται Λιού Χο Μπα Φα και διδάσκεται σπάνια.

Πολλοί συγχέουν το Σαολίν Λιού Χο Μπα Φα με το Λιού Χε Μπα Φα των Ταοϊστών μοναχών το οποίο είναι λάθος γιατί είναι εντελώς διαφορετικά. Από τα αρχαία χρόνια που δημιουργήθηκε αυτό το στυλ μάχης Σαολίν, ονομάστηκε Λιού Χο 六合 "Οι έξι κατευθύνσεις του σύμπαντος", Πα 八 "Οχτώ ή βίαιο άνοιγμα", Φα 法 "Ντάρμα" (μέθοδος στην βουδιστική παράδοση).

Παρολαυτά, σχεδόν όλοι το καλούν ως "Οι έξι αρμονίες και οκτώ μέθοδοι πάλης" που βέβαια δεν είναι λάθος. Αυτό το είδος πάλης διδασκόταν μόνο σε μοναχούς υψηλού επιπέδου και αυτός είναι ο βασικός λόγος που αυτό το μοναδικό σύνολο είναι σχεδόν άγνωστο σήμερα.

Οι έξι κατευθύνσεις: ανατολή, δύση, βοράς, νότος, ουρανός-επάνω, γη-κάτω.

Τεχνικές:

 • 體合於心 (tǐ hé yū xīn) Το σώμα σε συνδυασμό με το μυαλό - κίνηση του σώματος με ακρίβεια και επίγνωση.
 • 心合於意 (xīn hé yū yì) Το μυαλό σε συνδυασμό με την συγκέντρωση - κίνηση του σώματος χωρίς να σκέφτεσαι.
 • 意合於氣 (yì hé yū qì) Η συγκέντρωση σε συνδυασμό με το Τσι - οι κινήσεις συντονίζονται με την αναπνοή.
 • 氣合於神 (qì hé yū shén) Το Τσι σε συνδυασμό με το πνεύμα - η εσωτερική ενέργεια καθοδηγείται από το πνεύμα.
 • 神合於動 (shén hé yū dòng) Το πνεύμα σε συνδυασμό με την κίνηση - η πνευματική ενέργεια εναρμονίζεται με τις κινήσεις.
 • 動合於空 (dòng hé yū kōng) Οι κινήσεις σε συνδυασμό με την κενότητα - οι κινήσεις συνδυάζονται με την κενότητα.

Οι τεχνικές των οκτώ Μεθόδων:

 • Ύψωση και πτώση
 • Κίνηση και ακινησία
 • Πρόοδος και υποχώρηση
 • Αριστερά και δεξιά
 • Άνοιγμα και κλείσιμο
 • Μπροστά και πίσω
 • Άδειο και γεμάτο
 • Άλμα και γέφυρα


 

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών