Το Ζεν των Πνευμόνων

Κάθε ένα από τα πέντε στοιχεία στην κινεζική ιατρική έχει ένα αντίστοιχο σύστημα οργάνων. Κάθε ένα από τα στοιχεία και τα σχετικά όργανά τους, συνδέονται πολύ στενά με τα άλλα τέσσερα από τα άλλα στοιχεία. Μαζί, αποτελούν το οικοσύστημα του σώματος, του νου και του πνεύματος. Αυτά τα πέντε στοιχεία είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι Παραδοσιακοί Κινέζοι Ιατροί του Ζεν για τη διάγνωση τωνδιαφόρων ασθενειών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να σχεδιάσουν ένα θεραπευτικό σχήμα που βοηθάει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα του ασθενή ώστε να επιστρέψει στη βέλτιστη ισορροπία και υγεία. Με τη δημιουργία εσωτερικής ισορροπίας χρησιμοποιώντας τα πέντε στοιχεία, βοηθάμε να δημιουργούμε αρμονία στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.
 
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική το όργανο των πνευμόνων ανήκει στο στοιχείο του μετάλλου και σε συνεργασία με το στομάχι ευθύνονται για τη δημιουργία του Wei Qi ή του "προστατευτικού" ή "αμυντικού" Τσι όπως λέγεται, στο σώμα. Καθώς ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ολιστικά, η υγιής διαδικασία δημιουργίας ορίων στον ανθρώπινο ψυχισμό, αποδίδεται στην λειτουργία των πνευμόνων. 
 
Οι πνεύμονες, μπορεί να πάσχουν λόγω εξωτερικών παθογόνων παραγόντων, καιρικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας συναισθηματικού μπλοκαρίσματος. Με τη λειτουργία των πνευμόνων εκφράζουμε εμμέσως την ανάγκη να εισπράττουμε από τον έξω κόσμο εμπειρίες που θα μας επηρεάσουν, αλλά και να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα από τα άχρηστα: Με την εισπνοή αφήνω τον καθαρό αέρα να γεμίσει τους πνεύμονες και αυτό συμβολίζει την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους. Με τον εκπνοή αποβάλλω ότι μπορεί να είναι τοξικό και περιττό.

Όταν διαταράσσεται η λειτουργία αυτή τότε νιώθουμε εγκλωβισμένοι, ότι έχουμε κολλήσει κάπου. Αυτό δημιουργεί ρηχή αναπνοή, αδύναμη φωνή, θλίψη, έλλειψη ζωτικότητας ακόμα και αδυναμία να συνυπάρξουμε με άλλους ανθρώπους. Στη παρούσα κατάσταση αυτό λειτουργεί αντίστροφα. Ο αυτοπεριορισμός μας προκαλεί θλίψη. Γι’ αυτό πρέπει να θέσουμε ξανά τα υγιή μας όρια. Όχι με την έννοια της απομόνωσης, αλλά με εκείνη της σταθερότητας. Ένα καθημερινό πρόγραμμα το οποίο θα κρατήσουμε σταθερό, έτσι ώστε η θλίψη και η νωθρότητα να αντικατασταθεί από την αισιοδοξία.

Από τη διατροφική πλευρά, επειδή οι ιώσεις τύπου γρίπης, δημιουργούν ξηρό φλέγμα στους πνεύμονες, πρέπει να αποφεύγουμε τροφές που προκαλούν πυκνή υγρασία στο σώμα. Τέτοιες τροφές είναι κάθε είδους γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη και τροφές που έχουν τηγανιστεί. Επίσης οι κρύες τροφές δημιουργούν στασιμότητα των υγρών και κατ' επέκταση βλάπτουν το αναπνευστικό μας σύστημα.

Η διατροφή μας πρέπει να προωθεί την κινητικότητα των φυσικών μας χυμών και έτσι να βοηθήσουμε στην αποβολή πτυέλων. Τα βραστά λαχανικά, μπαχαρικά (ειδικά το τζίντζερ ) και το σκόρδο και οι χυμοί φρούτων σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να βοηθήσουν στο σκοπό αυτό. Η καθημερινή άσκηση βοηθάει στην αναπνευστική λειτουργία και κατ'επέκταση στην ψυχολογική και νοητική μας κατάσταση. Αναπνευστικές ασκήσεις  Τσι Γκονγκ όπως οι 6 Θεραπευτικοί Ήχοι και Η Μίμιση των 5 Ζώων βοηθούν στο να ενισχύσουν τη λειτουργία των μυών που συμμετέχουν στην αναπνοή και συνίστανται για την πρόληψη κάθε είδους πάθησης του συγκεκριμένου οργάνου πάντα βέβαια και σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή όπως προαναφέρθηκε.

Βεατρίκη Βλαστάκη https://www.shiatsu-massage.gr


 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών